Contact

Contact

Papierindustrie

De uitdagingen in de papierindustrie en het belang van gespecialiseerde smeermiddelen

De papierindustrie is een dynamische sector waarin een breed assortiment aan papierproducten wordt geproduceerd. Het productieproces achter deze producten is complex en wordt gekenmerkt door uitdagende bedreigingen van stoom, hitte, water en stof.

Voor een technische dienst is het van cruciaal belang om deze uitdagingen tegen te gaan, aangezien anders de kans op machinestilstand alsmaar groter wordt. Om ongeplande stilstanden te voorkomen is preventief onderhoud en smering van de juiste machines absoluut noodzakelijk. Hiervoor is het belangrijk om te weten welk smeermiddel je nodig hebt voor welke machine. Om dat te weten moet je de uitdagingen van de machines weten.

Bij Matrix Benelux begrijpen we dit als geen ander en leggen we graag de specifieke uitdagingen van machines in de papierindustrie met betrekking tot smeermiddelen uit.

Specifieke uitdagingen per machine in de papierindustrie

In de vorm- of draadsectie, ook wel bekend als de natte sectie, worden pulp en water op een bewegende draad gevormd tot papier. De lagers in de vorm-/draadsectie staan voor een uitdaging vanwege de grote hoeveelheden water door het hoge watergehalte van de pulp.

In de perssectie wordt papier tussen grote persrollen geleid, waarbij het overtollige water wordt verwijderd. Dit gebeurt door het papier stevig samen te drukken en verder te drogen. De belasting en snelheid waarmee het papier in de perssectie wordt verwerkt, vormt een constante uitdaging. De enorme krachten die hierbij optreden, kunnen leiden tot problemen zoals slijtage, warmteopbouw en slippen van de rollen. Daarnaast kan de warmteontwikkeling in de persrollagers een aanzienlijke hoeveelheid olie vereisen voor koeling.

In de droogsectie van de papiermachine ondergaat het papier een verdere droogfase om het resterende watergehalte te verminderen. Dit wordt bereikt door het papier door een reeks droogcilinders te leiden. Deze cilinders worden verwarmd en zorgen voor een geleidelijke droging van het papier terwijl het voortbeweegt.

Door de hitte en het contact met de verwarmde cilinders wordt het water in het papier verdampt, waardoor het geleidelijk droogt. Bij Matrix Benelux begrijpen we het belang van nauwkeurige controle over de droogtijd en temperatuur in de droogsectie van de papiermachine.

In de haspel van de papiermachine worden grote rollen gemaakt door het gedroogde papier geleidelijk op te rollen. De belangrijkste lagers bevinden zich op de haspeltrommel en de haspelspoelen. Het is belangrijk om deze lagers te beschermen tegen papierstof, omdat dit slijtage, verminderde prestaties en problemen met smering kan veroorzaken. Regelmatig onderhoud, reiniging en het gebruik van afdichtingen zijn essentieel om het risico van papierstof te verminderen en ongeplande uitvaltijd te voorkomen.

Gespecialiseerde smeermiddelen voor uitdagende omgevingen

UITDAGINGEN

OPLOSSINGEN

Onderdelen die aan stoom en water worden blootgesteld
Hydrolytische en thermisch stabiele smeermiddelen
Verhoogde temperaturen, zowel onder normale als piekcondities
Foodmax smeermiddelen zijn ontworpen om temperatuurschommelingen aan te kunnen en bescherming te bieden, ook bij uitdagende thermische omstandigheden
Hoge olieverbruik in papier- en kartonmachines
Het gebruik van Foodmax circulatieoliën vermindert het olieverbruik met 10%
Verhoogde slijtage als gevolg van frequente start-stop-operaties
Foodmax smeermiddelen zijn ontworpen om maximale bescherming te bieden bij het opstarten
Olieverontreiniging door proceschemicaliën
Foodmax circulatieoliën bieden uitstekende filterbaarheid. Matrix biedt olieanalyse en trendmonitoring om de prestaties te waarborgen
Veel smeerpunten
Hoge prestatienormen van Foodmax smeermiddelen maken standaardisatie en rationalisatie van uw huidige smeermiddelenportfolio mogelijk door gebruik te maken van geavanceerde technologie
Temperatuurregeling en vetdegradatie bij hoge lagersnelheden
Het verminderen van interne wrijving verhoogt de levensduur van het vet en de lagers
Gebrek aan hydrodynamische smering bij lage snelheid en zwaar belaste lagers
Hoogviskeuze basisoliën en functionele verdikkingsmiddelen die in vetten worden gebruikt, zijn de oplossing voor vroegtijdige slijtage en onverwachte lageruitval
Opbouw van statische elektriciteit in filters met hoge stroming in het natte einde
Een zinkvrij en niet-toxisch, hoogwaardig hydraulisch smeermiddel dat statische elektriciteit vrijgeeft
Strikte OEM-vereisten
Een proactieve en op kennis gebaseerde aanpak van OEM's door Matrix Benelux
Voldoen aan de nieuwste eisen van voedselproducenten die vragen om voedselveilige papier- en kartonproducten
Foodmax: Hoogwaardige voedselveilige smeermiddelen die conventionele oliën overtreffen

Het belang van het juiste smeermiddel in de papierindustrie

Om de uitdagingen in de papierindustrie effectief aan te pakken, is het van cruciaal belang om het juiste smeermiddel te gebruiken voor de unieke machine in het productieproces. Bij Matrix Benelux begrijpen we dit belang en bieden we het juiste smeermiddel voor de juiste applicatie.

Certificeringen en goedkeuringen van Matrix Benelux

Daarnaast willen we graag benadrukken dat Matrix Benelux beschikt over relevante certificeringen en goedkeuringen die aantonen dat onze smeermiddelen voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen en veiligheidsvoorschriften. We zijn trots op onze certificeringen zoals ISO 21469, Kosher en Halal, die onze inzet voor voedselveiligheid en internationale normen onderstrepen. Bovendien zijn onze smeermiddelen NSF H1-geregistreerd, wat betekent dat ze geschikt zijn voor gebruik in de voedingsmiddelenindustrie, waarbij het risico van incidenteel contact met voedsel wordt geminimaliseerd.

Papierindustrie Flyer

Ontdek de voordelen van het gebruik van voedingsmiddelenindustrie goedgekeurde smeermiddelen in de papierindustrie met onze nieuwste flyer voor de papierindustrie. Ons uitgebreide assortiment voedselveilige smeermiddelen is speciaal ontwikkeld om te voldoen aan de unieke uitdagingen van de voedselverwerkende industrie en biedt betere prestaties dan standaard industriële smeermiddelen.

Download vandaag nog onze flyer voor de papierindustrie om meer te weten te komen over hoe onze producten de efficiëntie en levensduur van machines en apparatuur in de papierindustrie kunnen verbeteren.


   Contact formulier
   Neem contact op met ons!

   Contact opnemen met een van onze specialisten?

   Als u vragen heeft over onze producten of diensten, laat dan een bericht achter door het formulier in te vullen, of stuur een e-mail naar info@matrix-benelux.nl

   Liever bellen? Zeker! Onze specialisten staan voor u klaar.

   Telefoon: +31 316 740 855